Komkommertijd en uitsmijters.

Wat te doen met het schrijven van blogs in komkommertijd? Met de regelmaat van de klok doorschrijven, wetende dat de helft van je lezers op vakantie is of toch een korte publicatiestop? Ik heb gekozen voor doorschrijven, maar dan wel een verkorte variant.

Deze week zat ik op een zonnig terras in Assen in verband met een netwerkafspraak. We hadden het over de vakanties en ook over het werken in komkommertijd. Ik vroeg mijn tafelgenoot naar zijn visie over het bloggen tijdens de vakantieperiode. “Als het maar niet over werk gaat”, was zijn antwoord.

Enerzijds een goed punt, we hebben immers allemaal tijd en ruimte nodig om eens níet met het werk bezig te zijn. Anderzijds heb ik over mijn werk als arbeidsrechtadvocaat nog wel wat inspiratie om uit te werken in een blog, in het bijzonder ten aanzien van het c-woord. Denk aan de rol van de bedrijfsarts in corona-tijd (tijdens een telefonisch consult met een zieke werknemer is het een stuk lastiger om te beoordelen of iemand medisch gezien wel of niet in staat is om te werken dan tijdens een ‘live’ consult). Of wat te denken van de discussies rondom thuiswerken (ik werd geattendeerd op een artikel over ‘thuiswerken vanaf een zonnig terras’ in elk willekeurig zonnig land) en alle (juridische) haken en ogen die daarmee gepaard gaan. En, tot slot, hoe om te gaan met doorbetaling van loon als een werknemer, als gevolg van door de werkgever opgestelde regels, in quarantaine moet omdat hij niet is gevaccineerd en thuiswerken niet mogelijk is?

“Als het maar niet over werk gaat.” Oh ja. Dus bewaar ik die buitengewoon interessante onderwerpen voor een volgende keer. Overigens heb ik geen last van verveling tijdens de komkommertijd 2021. De Tour de France was nog maar net afgelopen of de Olympische Spelen gingen van start. Gelet op het tijdsverschil met Tokyo is het live volgen van alle sporten niet haalbaar. Uiteraard heb ik wel mijn wekker gezet voor de olympische tijdrit bij de vrouwen en staat op kantoor de NOS de hele dag op de achtergrond aan. Als er iemand belt, dan zet ik het geluid van de NOS op stil. En als het écht spannend wordt, zoals vandaag de keirin finale bij de dames, dan schakel ik de vaste telefoon even door en zet ik mijn mobiel op stil. Gemiste oproepen beantwoord ik dan na de race. Ik vertrouw erop dat mijn cliënten ook van sport houden of in ieder geval mijn tijdelijke onbereikbaarheid zullen begrijpen.

Als de Olympische Spelen zijn afgelopen dan staat het volgende event voor de deur en dat heeft toch weer met werk te maken. Toch even over het werk dan. Per 1 september a.s. houdt mijn huidige kantoor LM advocaten op te bestaan en ga ik verder als MAR advocatuur. Van een 2-vrouwskantoor ga ik naar een 1-vrouwskantoor. Spannend en leuk! Ik blijf kantoor houden in Assen en vestig me dan aan de Markt 7 en dat is aan de kop van de Vaart in Assen. In een mooi pand en met prachtig uitzicht over het water, en aan dat water bevindt zich een evenzo prachtig terras. Juridisch inhoudelijke besprekingen vinden in verband met de vertrouwelijkheid uiteraard binnen in het kantoor plaats, maar als u in z’n algemeenheid eens wilt sparren over arbeidsrechtelijke kwesties, de rol die ik daarin zou kunnen spelen of gewoon eens wilt kennismaken, dan nodig ik u graag uit voor een kop koffie op het terras.

Een feestelijke uitsmijter tot besluit. Op 15 augustus a.s. is het 15 jaar geleden dat ik werd beëdigd als advocaat. Ik denk dat bloggen nog niet eens bestond in 2006, althans ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben ook geen advocaat geworden om blogs te kunnen schrijven. Ik ben advocaat geworden omdat ik dat wilde. Ik wilde van toegevoegde waarde zijn in een juridische situatie of conflict en zo denk ik er nog steeds over. Sinds 2008 ben ik werkzaam als advocaat in het arbeidsrecht en dat heeft mijn (werkende) leven enorm verrijkt. Arbeidsrecht is mensenrecht. Het gaat om mensen en het gaat om emoties. Niet alleen de juridische verhouding tussen de partijen speelt een rol; de onderlinge menselijke verhouding is net zozeer (zo niet meer) van invloed op het ontstaan, voortduren of eindigen van een ‘situatie’ of conflict. Ondanks het feit dat ik het soms lastig vind om te dealen met de vooroordelen die er over mijn beroepsgroep nog steeds zijn, ben ik nog steeds met trots (en plezier) advocaat. Waarvan akte en tot in september.

Deel deze blog via
Menu