Zou ik het durven? Ja!

In november ontving ik een periodiek bericht via https://ikonderneemhet.nl/, een online platform voor netwerken en zakendoen in jouw regio. Dat bericht ging over het creëren van zichtbaarheid in tijden van Corona. Wat kun je doen om zichtbaar te blijven zonder het eenvoudigweg delen van berichten van anderen op de sociale media? Het antwoord: ga bloggen! De tip was om te schrijven over een facet van je werk waarmee je anderen een inkijk geeft in jouw persoonlijke leven. Ga bloggen? “Ik pieker er niet over”, hoor ik mezelf denken.

Kennelijk heb ik er toch over gepiekerd, want we zijn nu zo’n vijf maanden verder en ik ben een stukje aan het schrijven. Waar de tijden van Corona al niet toe kunnen leiden.

Voorheen (lees: vóór maart 2020) was ik behoorlijk actief in het netwerken. Ik bezocht met enige regelmaat netwerkbijeenkomsten en ook op sociale media liet ik van me horen. En ik had er plezier in. Ik schreef en vertelde over persoonlijke dingen (bijvoorbeeld over mijn hobby’s wielrennen en lekker eten) en over actualiteiten en belevenissen in mijn werk als arbeidsrechtadvocaat. En toen kwam Corona. We moesten massaal thuiswerken en nagenoeg alle bijeenkomsten en activiteiten van netwerkclubs werden geannuleerd. Qua aanbod van nieuwe zaken mocht ik niet klagen. Ook in tijden van Corona heb je (gelukkig voor mij) dossiers op het gebied van ontslag, functioneren en zieke werknemers. Het werk werd inhoudelijk ook nog eens een stuk spannender omdat zich situaties voordeden waar de wet- en regelgeving niet bepaald op was voorbereid.

Qua netwerken, zichtbaar blijven en het onderhouden van contacten, vond ik het een stuk ingewikkelder. Daar waar mensen om mij heen in staat waren om de overstap te maken naar volledig online werken, online netwerken én positief actief te blijven, blokkeerde ik volledig. Hóe ga je online netwerken, hóe ga je online zichtbaarheid creëren als het ‘moet’, en hóe blijf je positief? Wat voorheen als vanzelf ging, kreeg ik nu niet meer uit mijn handen. Feitelijk heb ik maandenlang niet of nauwelijks zakelijke contacten onderhouden. En dat is niet slim. En ook niet leuk overigens. Ik krijg altijd energie van ontmoetingen en bovendien is het onderhouden van je netwerk ook gewoon nuttig en noodzakelijk. Toen ik in november de tip las om te gaan bloggen, werd ik niet direct enthousiast over het ‘middel’ als zodanig. Wel werd ik erdoor aangespoord om in ieder geval weer íets te gaan doen.

Ik bedacht me twee dingen: op enig moment ga ik toegeven dat ik het lastig vind om zichtbaar te blijven in deze periode én ik ga mijn contacten en netwerk niet langer ‘verwaarlozen’. Net als iedere goed voor zichzelf zorgende Nederlander was ik in de winter druk begonnen met wandelen. Ik bedacht me (en ik was echt niet de eerste die op dat idee kwam) dat je prima kon netwerken in de vorm van een wandeling. Dat is én goed voor lijf en leden, én biedt de gelegenheid om 1-op-1 met mensen bij te praten. Zo gezegd zo gedaan, en inmiddels heb ik er een paar netwerkwandelingen op zitten. Inmiddels ben ik ook zover dat ik openlijk durf toe te geven dat ik het lastig vind om online zichtbaarheid te creëren. Ik zeg het misschien nog niet altijd, maar opschrijven durf ik wel. Om deze persoonlijke blog aan anderen te laten lezen, zal ik nog een derde ‘ding’ moeten doen, namelijk weer actiever worden op de sociale media. Dit stuk tekst komt immers niet vanzelf op mijn LinkedIn of Twitter profiel. Zou ik het durven? Ja, ik durf het.

Zo. Dat is gedaan. Nu over naar stap twee. En die tip stond ook in het bericht van Ik Onderneem Het (bedankt voor de tip overigens Klaar & Henriëtte). Stap twee is om voor regelmaat te zorgen. Regelmaat in het bloggen. Ik streef naar eens per maand (laten we zeggen, de eerste week van de maand). En als je vastloopt in het bloggen? Neem je dan voor om een kort verhaal over je werk te vertellen zoals je dat je beste vrienden ook zou vertellen op een vrijdagavond in de kroeg. Nu is dat in mijn geval wat lastig want als advocaat heb ik beroepsgeheim (en bovendien is de kroeg nog steeds dicht), maar het idee is wel duidelijk. Wordt vervolgd dus.

Deel deze blog via
Menu